למי מאיתנו שלא יצא לו עוד לחוות ירידות חזקות וממושכות בשוק ההון זאת אולי ההרגשה הכי מוזרה בעולם. הפעם הראשונה היא תמיד הכי קשה. אני זוכר איך אני הרגשתי כשפעם ראשונה חוויתי ירידות כבדות בשוק ההון. אני זוכר שרעדתי מפחד מלפתוח את חשבון ההשקעות שלי ולראות שהתיק שלי נפל בעוד כך וכך אחוזים. אני זוכר שכל דקה שעברה הזעתי יותר ויותר, תחושת הלחץ כרסמה אותי עד כדי כך שחשבתי לעצמי "למה שלא נקפל את הדברים נמכור את התמלוגים ונחזור לנתניה (או כשהירידות יגמרו ;) ) ". (טרואו בק למשבר קורונה 2020). אבל נחשו מה, דווקא בתקופה הזאת עשיתי את התשואות הכי גבוהות בכל תקופתי כמשקיע.
אז בכתבה של היום אנחנו נעבור צעד צעד מה עלינו לעשות בסביבת שוק דובית (בדומה למה שאנו חווים כיום) ואיך נוכל להתגבר על הרגשות המתעתעים בנו.
חברות צמיחה? איכס
בחזרה ל2020. מיד אחרי הדיפ הגדול במרץ 2020 והתאוששותו באיזור יולי. יותר ויותר משקיעים חדשים נהרו לשוק ההון. סגנון ההשקעות השתנה. אנשים הפסיקו לחפש את החברות היציבות והחזקות ועברו לספקולטיביות. החברות עם הסיפור המרגש. אלו שנמצאות שנים הרחק מרווחיות (וחלקן אפילו מהכנסות). המניות של החברות האלו עלו ללא היכר. משקיעים קטנים הרגישו שפיצחו את השיטה. ושררה אווירה של אופוריה בשוק, אךךך הזמנים הטובים ;) . בחזרה להיום. היום קורה בדיוק מה שקרה לפני שנה רק ברוורס. אם באותה תקופה כולם חיפשו את החברות הספקולטיביות שתיארנו אז היום כולם נגעלים מהן ואם בתקופה ההיא אף אחד לא התעניין בחברות הגדולות והמבוססות היום כולם מחפשים רק אותן. הבלו צ׳יפס והביג טק אלו הן המניות החמות היום. הגועל הפחד והסלידה מהמניות הקטנות יצר גל מכירה גדול הגרר ירידות מאסיביות במניות הקטנות (גם הרווחיות). כמו שאמרתי האווירה בשוק היא תחושת גועל מהחברות הקטנות. נראה גם שהירידות מתודלקות בצורך לקבל החזרי מס על הפסדים ובכך המון משקיעים סוגרים את הפוזיציות ההפסדיות שלהם (כדי לקבל החזר מס=מגן מס) דבר המגדיל את לחץ המכירה בחודש האחרון.
פסיכולוגיית המשקיעים
אם נסתכל על הגרף מעלה נוכל להבחין את דפוסי הרגשות של המשקיעים בבורסה. כמו שאמרנו בתחילת 2021 האופוריה במניות הקטנות היו בעננים, שררה אופוריה בשוק וכולם הרגישו שהם הוורן באפט הבאים. אבל עם הזמן הלך וגדל גל המכירות במניות הללו. תחילה המשקיעים הרגישו חוסר נוחות קל, לאחר מכן פסימיות וחוסר אמונה בהשקעותיהם. וכעת לדעתי אנו נמצאים באיזור הפאניקה. אנחנו מאוד קרובים לסופו של שוק הדובי לדעתי אך כמובן שיכול להיות שהשוק יוסיף להאדים. ועל כן עלינו לפעול על פי כללים מאוד מדוקדקים שימנעו מאיתנו את הפסד הכסף אך בו זמנית יאפשרו לנו לנצל את ההזדמנויות שנוצרות בשוק. כי שימו לב, מיד לאחר ששוק הדובי מסתיים מגיע שוק שורי בלתי רגיל שמלווה בתקווה, הקלה אופטימיות התלהבות וכןם הלאה וכן הלאה.
"Be fearful when everybody is greedy and be greedy when every body is fearful"
כמו שוורן (המלך) באפט אמר. כדי לעשות כסף בשוק ההון אנחנו צריכים ללכת תמיד נגד הזרם, כמובן שבתבונה ולא בצורה עיוורת אבל העיקרון הוא לא ללכת נגד העדר. בעייתי מאוד לעשות את כספנו עם נרוץ בכיוון אחד עם העדר. עלינו לדעת לפעמים לכבוש את הלחצים הפסיכולוגים שמופעלים עלינו ולפעול בדיוק הפוך ממה שאנחנו מרגישים. כמו שאמרנו מגמת העדר עכשיו היא בריחה מהמניות הקטנות ולכן מכאן נובע שכדאי לנו להתחיל לחפש הזדמנויות במניות הקטנות והפחות מוכרות (אלו שבורחים מהן כרגע). עכשיו זה אולי נראה קשה וחסר היגיון אבל ככה זה מרגיש ללכת נגד הזרם. זה אף פעם לא נוח. הפעולות האלו במירב הסיכויים ישתלמו לנו בעתיד (אם נעשה זאת בתבונה), ואנחנו העתידיים נודה לאנחנו העכשווים בעתיד. בדיוק כמו מה שקרה לאלו שקנו בירידות של מרץ 20.
כמה טיפים לבעלי הלב חלש שבינינו.
1.תבינו שהימים האדומים הם החברים שלכם אל תפחדו מהם, תחבקו אותם.
2. אל תנסו לחפש את התחתית, אי אפשר לתזמן את השוק.
3. אם זה עוזר לכם תגבילו את מספר הכניסות לפלטפורמת ההשקעות שלכם לפעם אחת בשבוע בלבד.
4. תעברו על ציטוטים של גדולי המשקיעים כגון וורן באפט ופיטר לינץ. אני מצאתי שבתחילת דרכי זה עזר לי לכבוש את ה fear sell.
5.אל תקנו מכל הבא ליד, משקיעים רק לאחר מחקר מעמיק ומקיף.
6. אל תלכו all in על היום הראשון. תכניסו בפעימות שיגדלו ככל שמחיר המניה ירד.
לסיכום:
ירידות הן דבר בלתי נפרד משוק המניות. אנחנו כמשקיעים צריכים ללמוד שהשוק הדובי הוא החבר שלנו. בשוק הדובי בעצם אנחנו כמשקיעים מקבלים את ההזדמנויות הכי טובות להשקיע. לצורך העניין בשוק הדובי פתאום אנחנו יכולים לקנות את אותה מניה שרצינו לקנות חודש שעבר ב-400 דולר ב200 דולר במקום או אפילו במחיר זול יותר.
אז נכון, זה לא קל. קשה ללכת נגד הרגשות הטבעיים שלנו כבני אדם. אבל אני מבטיח לכם שעם הניסיון תידעו לשלוט ברגשות שלכם ולהפוך את התקופות החמוצות האלו ללימונדה שלכם. אני מקווה שאתם העתידיים יודו לאתם העכשויים.
דיסקליימר:
**אין באמור לעיל המלצה, ייעוץ או תחליף לייעוץ מקצועי, אלא דעתו האישית של הכותב.
Comentarios