כשמשקיעי ערך, אחד השלבים הקריטיים ביותר כשאנחנו מנתחים חברה הוא ביצוע הערכת שווי, למעשה אם עד עכשיו כל הדברים שניתחנו בחברה נראו לנו טוב אז השלב הזה יכריע האם המניה שווה קניה או יקרה מידי.
אם נבין רגע מה זה "השקעות ערך" זה בעצם משחק של מחיר מול ערך, ערך זה כמה אתם אוהבים את העסק שאתם רוצים לקנות מניה שלו, את הצמיחה של העסק, את ההנהלה, את המוצר וכו'... והמחיר זה כמה שווה לשלם על הערך הזה, כי לא משנה כמה המוצר טוב אתם לא תשלמו על אייפון 13 עשרים אלף שקל, נכון? אז כדי לדעת כמה שווה לנו לשלם על המניה אנחנו מבצעים הערכת שווי.
כדי להוכיח לכם עד כמה חשוב ביצוע הערכת שווי אצטט את וורן באפט הגדול- וורן אמר "אני מעדיף לקנות חברה טובה במחיר מצוין מאשר לקנות חברה מצוינת במחיר טוב", וורן מתפשר על איכות החברה בשביל מחיר כמה שיותר טוב, ואיך נדע אם המחיר מצוין בלי לבצע הערכת שווי? רמז- לא נדע ;)
לפני שניכנס עמוק יותר על הערכת שווי הנה מספר מושגים שאתם צריכים לדעת:
רווחים למניה- הרווחים למניה זה בעצם נגזרת של הרווח הנקי של החברה באותה שנה חלקי מספר המניות של החברה, לדוג' חברה בסוף שנת 2021 דייוחה שהיא עשתה 1000 דולר רווח נקי ואנחנו יודעים שלחברה יש 500 מניות אז הרווחים למניה הם 2 דולר, ניתן למצוא את הרווחים למניה בדוחות החברה ובאתרים הפיננסיים השונים.
תזרים מזומנים חופשיים- תזרים מזומנים חופשיים הם המזומן שנשאר לעסק באותה שנה, cash נקי, בדרך כלל החברה לא מדווחת באופן ישיר על הנתון הזה אבל ניתן למצוא אותו בקלות באתרים הפיננסים השונים.
מכפיל רווח- מכפיל רווח העצם אומר לנו פי כמה החברה נסחרת מעל הרווחים למניה שלה, לדוגמא אם לחברה יש רווחים למניה של 5 דולר והיא נסחרת במחיר של 100 דולר אז מכפיל הרווח הוא 20. ניתן למצוא את מכפיל הרווח של החברה בכל אתר פיננסי.
צמיחה עתידית- בהערכת שווי שאומרים צמיחה עתידית מתכוונים לצמיחה שאנחנו צופים שתהיה לעסק ב5\10 שנים הקרובות, כדי למצוא את הנתון הזה נעזר בצמיחה שהייתה לחברה בשנים האחרונות, בהערכות שאנליסטים נותנים באתרים השונים ובהגיון הבריא שלנו, תסמכו על עצמכם.
היוון- היוון זה אחד הדברים ההכי חשובים כשמבצעים הערכת שווי, שער ההיוון שתרצו להשתמש בו הוא התשואה שתרצו לקבל בכל שנה מההשקעה. באופן אישי- אני ממליץ להשתמש ב15%.
אז איזה שיטות להערכת שווי יש?
להערכת שווי יש המון המון שיטות, מבין כל השיטות יש 2 שיטות שבעיניי הן ההכי טובות ולא צריך יותר מהן.
השיטה הראשונה נקראת DCF- בשיטת הDCF מה שאנחנו עושים אנחנו בעצם מעריכים מה תהיה הצמיחה בתזרים המזומנים החופשיים של העסק בשנים הבאות, סוכמים את כל תזרימי המזומנים שהעסק ייצר באותה תקופה ואז מהוונים אותם להיום, מכאן יוצא לנו מה אמור להיות שווה השווי שוק של החברה היום, מכאן אנחנו גוזרים כמה אמור להיות שווה מחיר המניה היום ומחליטים האם לקנות את המניה.
השיטה השנייה שאני ממליץ עליה והיא גם השיטה האהובה עליי ביותר ואני משתמש בה כמעט תמיד היא EARNING MODEL VALUATION- בשיטה הזאת מה שאנחנו עושים אנחנו לוקחים את הרווחים למניה העכשויים של החברה ומעריכים מה תהיה הצמיחה בהם ב5\10 שנים הקרובות, לוקחים את כל הרווחים למניה שהחברה תייצר בתקופה שבחרנו וסוכמים אותם, לאחר מכן אנחנו מהוונים את מה שיצא באחוז התשואה שנרצה, לאחר מכן מה שנעשה נצטרך להכפיל במכפיל הרווח שאנחנו חושבים שיהיה לחברה בסוף התקופה שבחרנו את מה שיצא וכך נגיע לשווי ההוגן של המניה.
מה זה שולי ביטחון ואיך זה קשור?
אחרי שביצענו הערכת שווי למניה והגענו למחיר שהיא אמורה להיסחר בו אנחנו רוצים לדרוש הנחה מהמחיר הזה, מה הכוונה לדרוש הנחה?
בהשקעות ערך אנחנו שואפים לקנות שקל בחצי שקל, מניה ששווה 100 דולר ב50 דולר, אם יצא לנו בהערכת השווי שמניה שווה 100 דולר אנחנו נרצה לקבל עליה שולי ביטחון 50% ולקנות אותה ב50 דולר, אם היא לא נסחרת בהנחה זה אומר שהשוק מתמחר אותה ביעילות בדיוק במחיר שהיא שווה ואמורה להיסחר בו ואז איך נרוויח מזה?
בעיקרון כלל האצבע אומר לדרוש שולי ביטחון של 50% אבל אפשר לקנות את המניה בשולי ביטחון של 40% ו30% במידה ולא מצאתם הזדמנות טובה יותר, זה תלוי בסיטואציה.
אז לסיכום, ביצוע הערכת שווי זה כלי שכל משקיע לפני שהוא נכנס לשוק וקונה מניות חייב ללמוד לעומק איך מבצעים אחרת אין לו סיכוי להצליח בטווח הארוך בשוק, החשיבות של ביצוע הערכת שווי היא אדירה וזה משהו שממש פשוט לעשות וממש לא מסובך ללמוד, וזה פשוט חובה לבצע לפני שנכנסים לשוק, כדי שלא תמצאו את עצכם קונים אייפון 13 ב20 אלף שקל אתם חייבים לדעת כמה הוא שווה, אותו דבר עם מניות. בהצלחה!
Comentarios